Winkelwagen
Inschrijven nieuwsbrief

<< Vorige - Volgende >>


Werkboek Stap 2


R. Brunia & C. van Wijgerden
Pagina's: 56
met tekeningen

Artikelcode: 978-9-077275-09-2Werkboek Stap 2<br>
In de tweede stap begint het 'grotere' werk. Na de spelregels en de basisvaardigheden van de vorige stap staan nu de eerste beginselen van tactiek en positiespel op het programma. We leren aanvalstechnieken aan om op slimme wijze materiaal buit te maken.
 
Tactiek speelt een grote rol in het schaken. Tactische mogelijkheden komen bij gevorderde schakers voort uit goed positiespel, bij een tweede stapper komen ze eenvoudig uit de lucht vallen. Alle partijen op dit niveau worden door tactiek beslist en daarom is het logisch aan dit onderdeel veel aandacht te besteden.
 
Positiespel is voorlopig nog sterk ondergeschikt aan de tactiek. Het probleem is dat zelfs de eenvoudigste positionele begrippen nog veel en veel te hoog gegrepen zijn. De eerste aanzet wordt gegeven in de tweede stap maar de eerste tijd kunnen positionele elementen beter bij de bespreking van partijen van de kinderen naar voren komen.

Naast opgaven staan er in het werkboek geheugensteunen. Dit zijn korte samenvattingen voor de leerlingen van de les uit de handleiding.

Er zijn 9 geheugensteunen:

* Activiteit van stukken
* Aanvalsdoelen
* Dubbele aanval: dame
* Penning
* Uitschakelen verdediging
* De 3 gouden regels
* Aftrekaanval
* Verdedigen tegen mat
* De korte notatie

Op de andere 46 bladzijden staan steeds 12 opgaven per blad. Dat betekent een totaal van 46x12-26 (voor tekeningen)= 526 opgaven.  


€ 4.75


Kortingsschema:
1 = € 4.75
10 = € 4.40
30 = € 4.15
Aantal   Bestel de werkboeken stap 1 t/m 6 met één druk op de knop.