Stap 3 Vooruitdenken

Artikel 4 van 5
€ 6,15 (inclusief btw)

De tweede druk is een 4 talen versie en dat betekent meer opgaven en geen geheugensteunen. Die zijn wel te downloaden. Meer dan de helft van de opgaven is t.o.v. de eerste druk aangepast of vervangen. De groep voor wie het boek nuttig is, is heel breed. De eerste doelgroep zijn degenen die alle werkboeken van Stap 1 tot en met Stap 3 plus hebben doorgewerkt. Daarnaast alle schakers uit de hogere stappen die te snel door de lagere stappen zijn gegaan (te langzaam of helemaal niet vooruitgaan is een te vaak voorkomend euvel).

Het belang van dergelijke werkboeken wordt alleen maar groter. Vooruitdenken is in de partij een essentiële vaardigheid vanaf het moment dat de openingstheorie theorie stopt en er gedacht moet worden. Foutloos vooruitdenken heb je de rest van de partij nodig en ietsje langer nog: tot je helemaal met schaken stopt. Oefenen loont dan ook. Opmerkelijk is dat het kunnen vooruitdenken bij veel spelers duidelijk stagneert. Waarom? Deze vaardigheid wordt bij het werken met de computer veel minder geoefend. Na een zet komt de tegenzet en de stelling in het hoofd bewaren hoeft dan niet. Stellingen in het werkgeheugen kunnen vasthouden is nodig om beter te gaan schaken. Naast de opgaven met zetten onder het diagram zijn de blindoefeningen in dit werkboek nog meer geschikt om dat te oefenen.

De type opgaven zijn gevarieerder dan in de andere werkboeken. De thema's uit Stap 3 komen wel deels terug. Dat geeft een indicatie welke informatie uit het langetermijngeheugen moet worden gehaald en daardoor is een groter deel van het werkgeheugen vrij om vooruit te denken.

© 2021 - 2024 Schaakboekenspecialist | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel