Stap 4

De moeilijkheidsgraad van de stof in Stap 4 ligt hoger dan die van de derde. Dat is voor­namelijk het gevolg van het toenemen van het aantal zetten van de oplossingen van de opgaven. Bij de meeste onderwerpen is de oplossing 2½ zet diep: wit speelt, zwart antwoordt, wit speelt, zwart antwoordt en wit scoort. Een goede beheersing en toepassing van de onderwerpen uit Stap 3 (en lager) is daarom absoluut een vereiste!

De tactiek staat voor een groot deel in het teken van de voorbereidende zet. Een directe aanval werkt nog niet en een voorbereidende actie is nodig. Alle bestaande voorbereidingen komen aan bod: lokken, uitschakelen verdediging, jagen, richten en ruimen.

Langzamerhand spelen ook positionele aspecten meer en meer een (bescheiden) rol in de partijen van een vierde stapper. Dergelijke vage onderwerpen zijn goed aan de hand van het eindspel over te brengen. De lessen over materieel voordeel en eindspelstrategie bevatten veel strategische zaken. Verder zorgt de les over zwakke pionnen ervoor dat leerlingen iets bewuster (niet veel, maar toch) met hun pionnen spelen. Hetzelfde geldt voor de les over de opening. Overigens blijft de behandeling van positionele factoren het best te verwezenlijken bij de bespreking van de partijen van de leerlingen.

De 'vierde stap' bestaat uit een handleiding en vier werkboeken.

Sorteer op
 • Stap 4
  Stap 4

  Stap 4

  10e druk 2019
  56 pagina's met tekeningen

  € 5,95
 • Stap 4 Extra
  Stap 4 Extra

  Stap 4 extra

  2e druk 2007
  56 pagina's met tekeningen

  € 5,95
 • Stap 4 Plus
  Stap 4 Plus

  Stap 4 plus

  2e druk 2015
  56 pagina's met tekeningen

  € 5,95
 • Stap 4 Mix
  Stap 4 Mix

  Stap 4 mix

  1e druk 2016
  64 pagina's met tekeningen

  € 6,15
© 2021 - 2024 Schaakboekenspecialist | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel